Grand Parade - Tropenmuseum

een unieke kunstinstallatie, speciaal gemaakt voor het Tropenmuseum, van de in Azië befaamde kunstenaar Jompet Kuswidananto. Jompet Kuswidananto maakte naam met fascinerende levensgrote mechanische figurengroepen in de vorm van parades, die op gezette tijden als een waar orkest in actie komen. Deze parades brengt hij voor het eerst bijeen in de Lichthal van het Tropenmuseum waardoor zich een nieuwe kunstinstallatie vormt.

Inrichting en technische assistentie : Ronald Brosschot, Marianne Inkelaar en Tropenmuseum

Jompet Kuswidananto laat in zijn werk een voortdurend veranderende wereld zien en de manier waarop de identiteit van individuen en groepen hierin meebewegen.

Spektakel van licht, geluid en beweging

Tientallen mensfiguren met trommels en wapens, motoren en paarden ontmoeten elkaar in het midden van een groot plein. Deze ontmoeting zorgt voor veel spektakel van licht, geluid en beweging: trommels beginnen te roffelen, handen te klappen en uit luidsprekers klinkt het feestgedruis van een optocht of het rumoer van een betoging.  

Jompet Kuswidananto - Opmars in Europa

 

Kunstenaar en theatermaker Jompet Kuswidananto (1976, Yogyakarta) is in Azië een toonaangevende vernieuwer en is nu ook in Europa aan een opmars begonnen. Zo is zijn werk te zien geweest op de Biënnales van Taipei, National Gallery of Victoria in Melbourne en the Global Contemporary in ZKM Karlsruhe. Met zijn theatergroep Teater Garasi won hij in 2013 de Prins Claus Award.